Tips als je gaat starten met lessen volgen

autorijdenWanneer is een rijschool nu echt een goede rijschool? Dat is een vraag die veel jongeren die lessen willen gaan volgen zichzelf stellen. Logisch ook, want als je op het internet rond gaat kijken zijn er vele verschillende rijscholen te vinden. Welke is nu goed? En waar moet je op letten? Allemaal zaken om eens goed over na te denken. In dit artikel een paar tips voor jongeren die willen gaan starten met lessen om zo snel mogelijk hun rijbewijs te behalen. Ook willen we het even hebben overĀ hoelang het praktijkexamen duurt, zodat je daar een beetje een idee van hebt als het zover is dat je mag gaan afrijden.

Jij staat centraal

Als je rijles gaat volgen is het vooral belangrijk dat de rijschool bij jou past. Er zijn zoveel rijscholen waar je uit kunt kiezen en je bent geen van alle iets verplicht. Je kunt gerust eens rond gaan kijken bij verschillende bedrijven. Ben jij iemand die graag een beetje kletst in de auto? Of heb je het liever een beetje stil?

De instructeur die je gaat helpen om de auto te besturen moet gewoon een beetje matchen met jou. Daarnaast moet natuurlijk de auto prettig rijden. Iedere instructeur heeft uiteraard zijn of haar eigen vorm van les geven. Start daarom eens met een proefles bij de rijschool, meestal is dit gratis. Zo kun je kennismaken met de auto, instructeur en de manier van les geven. Om eerlijk te zijn zullen de meeste rijscholen altijd proberen om zich aan te passen aan de leerling, dat zijn immers hun klanten.

Rijden in een diesel of benzine auto

Veel rijscholen zullen rijden in een dieselauto. Omdat er vaak heel erg veel kilometers met een lesauto gemaakt worden is het voor de onderneming vaak een stuk verstandiger om in diesel te rijden. Er is wel een flink verschil tussen het rijden in een dieselauto en een benzineauto. Sommige rijscholen hebben echter wel een benzineauto. Aangezien de meeste jongeren zullen gaan rijden in benzine nadat ze hun rijbewijs behaald hebben, kan het interessant zijn om hier op de vergelijken. Aan de andere kant kan het zeker geen kwaad om het autorijden te leren in een diesel, zo ben je ook wat breder opgeleid en dit kan zeker in je voordeel werken in de toekomst.

De prijs is ook niet onbelangrijk

Natuurlijk is de prijs voor het behalen van het rijbewijs ook niet onbelangrijk. Zeker jongeren hebben vaak niet zo heel erg veel geld beschikbaar. De rijscholen kunnen soms stunten met uurtarieven, maar let wel goed op! Soms worden de lessen korter gemaakt, bijvoorbeeld 45 minuten, om de prijs naar beneden te halen. Vergelijk wel altijd op de juiste manier, want alhoewel het goedkoper kan lijken betaal je misschien juist wel een stuk meer (omdat de lessen simpelweg korter zijn).

Hoe lang duurt afrijden?

Als je dan straks helemaal klaar bent met het volgen van de rijlessen, is het natuurlijk tijd om af te gaan rijden bij het CBR. Super spannende periode is dat natuurlijk voor je. Maar hoelang kun je nu ongeveer verwachten dat dit in beslag gaat nemen? Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer een uurtje, soms iets langer en soms iets korter. Dat is helemaal afhankelijk van de examinator bij het CBR.